Zanalyzoval som slovenských SEO špecialistov. Na toto som prišiel

Rozhodol som sa pozrieť na stránky slovenských SEO špecialistov a zistiť ich silné a slabé stránky. Sú predsa SEO špecialisti, tak by mali mať špičkový web nie? Každopádne, netušil som, čo objavím.

Podľa čoho som sa pri výbere rozhodoval?

Už pri tejto myšlienke som si povedal, že nebudem analyzovať weby reklamných agentúr, ani softvérových firiem, ktorých SEO je len vedľajšia činnosť. Na prvom mieste u mňa boli SEO špecialisti, ktorí majú vlastný web.

Keďže tých na našom malom Slovensku nie je veľa, rozhodol som sa pridať do výberu aj SEO firmy alebo teda SEO agentúry. Aj tých je predsa hlavná činnosť SEO, tak prečo nie? Na rozdiel od jednotlivcov majú celý tím, takže ich weby by mali byť na tom lepšie vo všetkých oblastiach.

Aké postupy a metódy som použil?

Najprv som vyhľadal kľúčové slovo „SEO špecialista, SEO konzultant a SEO agentúra“. Vytriedil som si relevantné výsledky a zapísal ich. Následne som začal analýzu týchto webov. Zameral som sa na technický stav stránky, spätné odkazy, rýchlosť načítavania a návštevnosť. To zlé som tu následne vypísal (na to dobré neostalo miesto).

Použité nástroje: Screaming Frog SEO Spider, Ahrefs, Google Web.dev

Digitalpylon.com

Z technického pohľadu toľko: 480 nájdených stránok, 11 kódov 404, 70 duplicitných titulkov, 36 titulkov dlhších ako 60 znakov, 332 meta popisov chýba, 11 meta popisov je duplicitných, 316 H1 nadpisov chýba, 11 obrázkov nad 100 kB (1 nad 1 MB), 22 alt popisov chýba,

Spätných odkazov má Digital Pylon celkom dosť, čo značí aj silné hodnotenie domény - 33. Návštevnosť stránky bola asi 181 za min. mesiac.

Google vo svojom teste dáva nasledovné skóre:

Web teda hodnotí ako lepší nadpriemer. Samozrejme, SEO má najvyššie skóre, najnižšie má však Výkon s čím súhlasím. Web používa niekoľko náročnejších CSS prvkov, kvôli ktorým sa hlavná stránka načíta trochu dlhšie.

Web stránka je inak v poriadku a je pekná, taká predajná. ?

Topseo.sk

Technický stav: Nájdených 58 URLčiek, 18 titulkov je duplicitných, 14 meta popisov chýba a 14 je duplicitných, 1 H1 nadpis chýba a 21 je duplicitných, 6 obrázkom chýba alt popis.

Web mal za posledný mesiac asi 88 návštev. Top SEO má silné spätné odkazy, ktorých je málo a preto má silu domény len 8.

Google hodnotí web takto:

Skvelé SEO ťahá dole zlý výkon. Web obsahuje veľké množstvo nepoužívaných CSS štýlov a JavaScriptov. Taktiež je tam veľké množstvo iných chýb.

Stránka vyzerá trochu staršie a lacnejšie.

Marketier.sk

Technické hodnotenie: Web má 83 podstránok, 4 duplicitné titulky, 4 meta popisky chýbajú a 4 sú duplicitné, 5 duplicitných H1 nadpisov, 16 obrázkov je nad 100 kB, 27 chýba alt popis.

Web mal za posledný mesiac asi 1 návštevníka z vyhľadávania. Niekto by tu mal zapracovať na kľúčových slovách a organickom vyhľadávaní. Ten jeden návštevník som bol pravdepodobne ja. Web má silu domény len 4,5 pretože má málo odkazov.

Google testovanie dopadlo nasledovne:

SEO perfektné, ale výkon hrozný. Sú tu veci, ktoré bránia správnemu vykresľovaniu stránky a preto má web tak nízke hodnotenie.

Stránka vyzerá byť v poriadku, až na tie chyby s vykresľovaním, ktoré je vidieť.

Seo-konzultant.sk

Technický stav: Chválim, že web neobsahuje žiadne 404ky, takže z tejto strany je vidno dobrú starostlivosť. Našiel som len 2 duplicitné titulky, 6 chýbajúcich meta popisov, 9 chýbajúcich H1 nadpisov, 2 chýbajúce alt popisky obrázkov. Celkovo má však web len 24 podstránok, takže preto tie nízke čísla.

Web podľa všetkého takmer nezískava návštevnosť. Vyzerá to tak, že jeho bývalý majiteľ na web úplne zanevrel. Spätných odkazov má web len 10, aspoň že zo 7 domén. Tomu však odpovedá aj autorita domény, ktorá je na úrovni 3,1.

Google testovanie:

Prekvapuje ma 100 % hodnota SEO, ale neprekvapuje ma 21 % hodnota výkon. Web obsahuje prvky, ktoré predlžujú načítavanie na pomalom pripojení.

Stránka celkovo vyzerá neudržiavane, obsahuje kopu irelevantných odkazov, ktoré tam sú len kvôli vylepšeniu iných stránok a dokonca obsahuje aj reklamné bannery.

Kameniczki.online

Technický stav: Web obsahuje 2 404ky, 5 duplicitných titulkov, 5 chýbajúcich meta popisov, 7 duplicitných popisov, 5 chýbajúcich a 5 duplicitných H1 nadpisov, čo je celkom dobré. Web má 56 URL adries.

Autorita domény je na skvelej hodnote – 52. Web však je zle optimalizovaný a Googlu sa nepáči, preto prakticky nedosahuje popredné miesta a tým pádom nemá ani organickú návštevnosť z vyhľadávania.

Čo na web hovorí Google?

Podľa týchto metrík je web lepší ako väčšina ostatných. Akurát na tom výkone by sa zišlo popracovať, keďže načítavaniu hádže web prekážky v podobe CSS štýlov a Javaskriptov. Jednoznačne treba pochváliť stránku za prístup k Prístupnosti. Tá označuje, nakoľko je stránka prístupná aj ľuďom so zrakovým postihnutím.

Stránka pôsobí dobre a profesionálne. Trochu zvláštne pôsobí stránka O mne, konkrétne to množstvo rôznych zaplatených titulov z jednoduchých kurzov. Miesto nej mohol pán zavesiť na web referencie, pretože tie mu chýbajú a majú pre klientov väčšiu výpovednú hodnotu.

Seoprofesional.sk

Technický stav: Web má v podstate len 3 podstránky, 1 chýbajúci meta popis a 2 dlhé titulky.

Autorita domény je na nízkej úrovni – len 2,1. Je to z toho dôvodu, že web má v podstate len 204 spätných odkazov z 30 domén nízkeho hodnotenia. Hovoriť o nejakej organickej návštevnosti je tiež trochu problém. Webu sa však dobre darilo v rokoch 2017 – 2018.

A čo na to Google?

Prekvapivo, web je na tom lepšie než weby, ktoré ste doteraz mohli vidieť. Google má aj tak výhrady k nejakým CSS štýlom.

Stránka vyzerá prázdne, sľubuje kvalitný obsah a kvalitné odkazy klientom, ale sama si nevie ani jednu z vecí zabezpečiť. Chýba jej aj pár iných vecí, ktoré pridávajú na dôveryhodnosti podľa Google – Kontaktné údaje, Obchodné podmienky a iné.

PS: Túto kontaktnú stránku musíte vidieť! ?

Futurino.sk

Technický stav: 14 podstránok, 2 404ky, 1 dlhý a 3 krátke titulky, 13 zo 14 meta popisov chýba, 13 zo 14 H1 nadpisov chýba.

Autorita domény je 0, čo je niečo s čím som sa už dlho nestretol pri bežných weboch, nie to pri SEO agentúrach. Majú „až“ 12 spätných odkazov zo 6 domén. Určite majú problém s organickou návštevnosťou.

Čo si myslí Google?

Prečo všetky tieto weby majú taký zlý výkon v očiach Googlu? Majú až taký neporiadok v kóde? Pravdepodobne. Inak je tento web celkom dobre na tom.

Stránka pôsobí predajne a presvedčivo. Zaujala ma sekcia „Pre agentúry“, kde si agentúry môžu prenajať ich markeťákov. Že by som sa nechal aj ja tak prenajať?

Janjanuska.sk

Technický stav: Web má 7 podstránok, 1 dlhý a 1 krátky titulok, 5 meta popisov chýba, 1 podstránka obsahuje viac H1 nadpisov, 1 obrázku chýba alt popis.

Web má autoritu domény 11, čo značí taký priemer. Dôvodom je samozrejme nízky počet spätných odkazov. Návštevnosť tohto webu sa môže pohybovať okolo 20 za mesiac.

Čo na to Google?

Celkom dobré skóre, akurát časť Odporúčané praktiky je nízka aj z toho dôvodu, že web nepoužíva HTTPS, ale len HTTP. Niektoré prehliadače ako Google Chrome už doslova odvrávajú návštevníkov od toho, aby na takéto weby ani nechodili.

To je asi jediná výhrada z mojej strany voči tomuto webu. Síce nemá práve najaktuálnejší dizajn, ale svoj účel spĺňa.

Tnovak.sk

Technický stav: 6 titulkov je pridlhých, 32 meta popisov chýba, každá podstránka využíva H1 dvakrát, 18 obrázkom chýba alt popis.

Web aj napriek vyššej autorite domény (21) nemá prakticky žiadnu návštevnosť z vyhľadávania. Toto je spôsobené tým, že sa jeho majiteľ nezameral na optimalizovanie kľúčových slov.

Čo na web Google?

Ako sa dalo čakať, web má nízky výkon a jeho načítavanie je spomalené. Chválim vysoké skóre prístupnosti.

Web vyzerá jednoducho a je skôr zameraný na text. Chýba tam trochu viac obrázkov a ilustrácií.

Gradeta.sk

Technický stav webu: Zo 157 titulkov je 21 duplicitných, 11 dlhých a 51 krátkych, na každej zo 157 podstránok chýba meta popis, 35 H1 nadpisov sa opakuje, 32 obrázkom chýba alt popis. Ale chválim web, že nedosahuje ani 1 relevantnú 404ku.

Web má autoritu domény 39, aj vďaka tomu, že jeho majiteľ už robí SEO a obsah dlhé roky. Návštevnosť webu z vyhľadávania sa pohybuje od 50 – 150 mesačne.

Čo na web povie Google?

Chválim vysoké hodnotenie webu až v troch oblastiach. Opäť však web trpí kvôli nesprávnemu použitiu CSS štýlov, javaskriptov a nízkej odozvy serveru.

Web inak vyzerá pekne moderne, informatívne a dôveryhodne.

Seolight.sk

Technický stav: Web má dve 404ky, 8 duplicitných titulkov, 3 dlhé a 3 krátke titulky, takmer každá stránka využíva H1 dvakrát,

Web má silnú autoritu domény – až 64 zo 100 bodov. Ani to mu však nezaručuje skvelú návštevnosť a dobré pozície. Dôležité je preto správne optimalizovať jednotlivé podstránky pre dané kľúčové slová, ktoré majú návštevnosť. Preto má tento web návštevnosť z vyhľadávania pod 100 mesačne.

Čo na web hovorí Google?

Na SEO špecialistov má web trochu nižšie skóre SEO. Čo je však oveľa podstatnejšie je zlé skóre v oblasti výkonu. Web využíva náročné zdroje, ktoré sa dlhšie a zložitejšie načítavajú. Preto je to skóre také, aké je.

Web je inak veľmi pekný a páčia sa mi aj jeho animácie. Tie sú koniec koncov aj tou najhoršou časťou v očiach Google.

Seolutions.sk

Technický stav webu: Našiel som na webe až 6 stavových kódov 500, čo je pomerne neobvyklá záležitosť. Objavil som aj 3 dlhé a 4 krátke titulky, 1 chýbajúci a 1 dlhý meta popis a 10 obrázkov, ktorým chýba alt popis.

Web má nadpriemernú autoritu domény – 38, avšak návštevnosť z vyhľadávania sa pohybuje len okolo 50 mesačne. Web má však menšie množstvo odkazov (301) a odkazujúcich domén (83).

Čo na to Google?

Aj tento web má problémy s výkonom a rýchlosťou načítavania. Avšak ho chválim za ostatné tri oblasti, v ktorých má nadpriemerné skóre.

Osobne, páči sa mi, že je celý web v modrej farebnej schéme, ešte aj na obrázkoch je modrý filter. Je to taká príjemná ukľudňujúca svetlomodrá. Má aj blog, avšak je na ňom len zopár základných článkov.

Seo-optimalizacia.eu

Technický stav webu: Objavili sa dve kódy 4xx, 12 dlhých a jeden krátky titulok, 16 chýbajúcich meta popisov a 3 dlhé, 12 chýbajúcich H1 nadpisov a 3 podstránky, kde boli použité viackrát a 3 chýbajúce alt popisy obrázkov.

Web má výbornú autoritu domény – 41, avšak zjavne má taktiež zle optimalizované stránky. Návštevnosť z vyhľadávania sa pre tento web pohybuje na úrovni do 10. Nepomáha ani takmer 8000 odkazov od 129 stránok.

Čo si o webe myslí Google?

SEO je ako stále super, ale výkon je tiež ako stále zlý. Tradične opakujúce problémy s výkonom trápia aj tento web.

Stránka sa mi páči svojim dizajnom, je minimalistická, dobre sa číta a je príjemná pre oči. Páči sa mi aj vysvetlenie v spodnej časti webu, ktoré hovorí, prečo sa web volá SEO Optimalizácia. Je to z dôvodu častej chyby vo vyjadrovaní a chyba je to preto, lebo SEO v skratke už obsahuje slovo optimalizácia.

Pre zlepšenie zapamätateľnosti a uľahčenie priameho prístupu by si mal majiteľ stránky zaobstarať aj .sk doménu. Viem, že ju niekto určite vlastní, ale ak ju nevyužíva, mohol by ju majiteľovi analyzovaného webu predať.

Vojkovsky.sk

Technický stav webu: 18 4xx stavových kódov, ktoré sa však týkajú nefunkčných spätných odkazov, 4 duplicitné titulky, 26 dlhých a 30 krátkych titulkov, 23 chýbajúcich a 4 duplicitné meta popisy, 17 chýbajúcich a 13 duplicitných H1 nadpisov, 7 obrázkov má veľkosť nad 1 MB, 139 chýbajúcich alt popisov.

Web má nadpriemernú autoritu – až 46. Taktiež veľké množstvo spätných odkazov (takmer 4000) zo 140 odkazujúcich domén. Web je taktiež dobre optimalizovaný voči viac než 400 kľúčovým slovám, čo mu zabezpečuje návštevnosť okolo 450 mesačne.

A čo na to Google?

Ani tento web sa neobišiel bez problémov v rýchlosti. Našli sa prvky spomaľujúce načítavanie a nepoužívané CSS štýly.

Web inak vyzerá pekne a moderne. Páči sa mi, že jeho majiteľ tvorí články na blog. Tým si zlepšuje návštevnosť z vyhľadávania.

Zhrnutie

Víťaz v kategórií Autorita domény – Seolight.sk (64 Autorita domény)

Víťaz v kategórií Návštevnosť – Vojkovsky.sk (450 návštev)

Víťaz v kategórií Technický stav – Janjanuska.sk

Víťaz v kategórií SEO – Digitalpylon.com (346 bodov)

Malé prehlásenie: Tým, že niekomu sa darí lepšie a inému horšie, tak to ešte neznamená, že je zlý SEOčkár, len možno nemá čas sa venovať svojmu webu, pretože má veľa klientov. ?

Ako je na tom váš web?

V ktorých oblastiach je lepší a v ktorých zasa horší? O koľko, v porovnaní s vašou konkurenciou? Viete to? Viete, aj aké kroky podniknúť, aby sa vaša situácia zlepšila?

Kontaktujte ma a na prvej nezáväznej konzultácii si prejdeme stav vášho webu a navrhneme ďalší postup.

Autor: Denis Džula, Publikované 31.01.2021, Editované: 06.05.2023